torsdag 10 oktober 2013

Vattenkraftverk

Tänk att du bor i en liten by. Du bor nära skogen och på morgonen när du hämtar tidningen kan du höra vattnet porla och fåglarna kvittra. Allting är så grönt och fridfullt. Men plötsligt förändrades det. En dag öppnar du fönstret och du hör inte bäcken. Fåglarna verkar inte vara vakna för du kan inte höra de. Av någon anledning känns det som om att skogen är mörkare. När du går på din morgonpromenad genom skogen bestämmer du dig för att ta en tur längs bäcken. Kanske ska du fiska senare samma dag. Det blev inget fiske den dagen. Det blev inget fiske någon av dagarna framöver i din bäck. Nu måste du åka flera mil för att hitta ett bra fiskeställe eftersom att fiskarna inte längre kommer till din bäck. Bäcken porlar aldrig fridfullt igen, istället varje morgon när du hämtar tidningen hör du nu en damm dåna. I din bäck har nu byggts ett vattenkraftverk. 

Vissa tycker kanske att det är bra med vattenkraftverk, men det enda du känner är sorg och uppgivenhet. Vad gör ett vattenkraft hit och dit kanske dom tänker. Vattenkraft är ju i och för sig en av de bästa energikällorna. Man får mycket energi ifrån de och de använder bara naturliga resurser. Vattnet kommer inte försvinna. De kan använda samma vatten om och om igen. Vattenkraftverken är inte som kärnkraftverken. De förstör inte naturen med giftiga ämnen, vattnet försvinner inte. Allt det här spelar ingen roll för dig. Du ser fördelarna med vattenkraftverket och du förstår varför dom byggt det men du kan inte hjälpa att hata det. Du undrar kanske om du är den enda som känner så. När du pratar med grannarna längre ner på gatan säger majoriteten dina exakta tankar. 

(inte klar)

1 kommentar:

  1. Argument för och emot vattenkraft kan vara ganska formellt skrivna... Du visar att du kan och förstår, med en inspirerande text som gör att jag vill läsa mer! Lysande!

    SvaraRadera