onsdag 22 maj 2013

Kärlek inom olika sexualiteter

Sexualiteter är ett stort ämne runt om i världen. Var du än går så finns sexualiteter omkring dig. Jag har riktat in mig på några av dom ”vanligaste” sexualiteterna som förekommer. Heterosexualitet, hbt-sexualiteterna (homo, bi, trans) och intersexualitet. Runt om i världen har man olika syner på sexualitet både inom historia och etiskt.

Heterosexualitet är den som dom flesta tror är den vanligaste sexualiteten. Heterosexualitet är när man gillar och attraheras av en av det motsatta könet. Ofta tror man i grunden att alla är heterosexuella och det är mer ofta än inte bara en förutfattad mening som många har. Större delen av befolkningen runt om i världen tros sig vara hetero, eller straight som är ett annat ord för det, men ungefär lika många som är straight är bi eller t o m homo.

Bisexualitet är när könet på ens partner inte spelar någon roll. Vissa beskriver bisexualitet som en övergångsfas från homo till hetero eller den andra vägen. Många som är hetero eller homo experimenterar mycket utanför sin sexualitet och kan vara bi bara för en period. Så här behöver det naturligtvis inta vara, många ser på bisexualitet som en livslång identitet och dom får mycket kritik och fördomar omkring detta. Det är många som nekar till att bisexualitet är en sexuell identitet, dom ser det ofta bara som en övergångsfas. ”Bisexuella är lite osynliga, ofta antar folk att man är straight om man är tillsammans med motsatt kön, eller homosexuell om man är tillsammans med någon av samma kön.” skriver lykantrophona som är bisexuell på familjeliv.se. Hon skriver även om en mening hon fått riktad mot sig ” "Det där är en fas, man kan inte vara bisexuell hela livet. Förr eller senare måste man välja. Du är ju fortfarande ung." ”. Bisexualla möter också fördomar från världen, dom fördomar dom möter är dock inte så uppenbara som det är emot homosexuella, men dom finns där.

Homosexualitet är när två av samma kön attraheras av varandra. Många ser på ordet ”homo” som någonting dåligt och använder det ofta som en förolämpning. Homosexualitet har haft mycket emot sig genom tiderna både inom historia och inom olika olika länder. I Sverige blev homosexualitet lagligt ganska nyligen. 1944 blev det ”lagligt” men det var fortfarande inte accepterat. Det året började man tro att homosexualitet var en sjukdom. Det trodde man ända till 1979. Före 1944 var homosexualitet fel och man blev bestraffad för att vara homo. I vissa länder är det fortfarande olagligt. Om man kommer ut i det offentliga som homosexuell i t.ex Egypten så är man så gott som dödsförklarad. I Egypten förföljer man, trakasserar och misshandlar homosexuella. Man brukar säga att dom försöker slå det homosexuella ur dom. Det är väldigt strikt och om man så lite som misstänker att någon är homo kan man bli åtalad. Vissa länder har fängelsestraff på sina homosexuella och ungefär 70 länder i världen har t o m dödsstraff. I vissa länder är homosexualitet lagligt till vissa grader. Man kan vara privat homosexuell bara om man inte visar det öppet.

Alla vet att muslimer inte får ha sex med sin partner före bröllopet eftersom att det gör en oren och det är syndigt, men enligt en källa jag läst anses det inte lika syndigt om man har sex med en av samma kön. Då börjar jag undra, anses samkönat sex mindre värt?

En annan källa jag har läst påstår också att i många länder är homosexualitet inom kvinnor mer bestraffat än för männen. I källan stod det inte om något ”när eller var” eller om någon specifik religion. Jag vet inte vad jag ska tro eftersom att så många andra källor påstår motsatsen. I många andra källor står det ofta bara om männen och hur mycket dom blir bestraffade. Om man går tillbaka till hbtq-dagen på Hägnan som vi var på så påstods det också där att ”Willhem” och Maria skulle ha blivit mer bestraffade om dom varit killar. Jag känner mig inte så säker på denna källa i alla fall, dels för att många andra källor säger motsatsen och dels för att den inte nämnde något om vilka tidpunkter, platser eller religioner artikeln var riktad mot.

Transsexualism är kortfattat en person som känner att den är född i fel kön och många opererar sig för att matcha sin könsidentitet. Transpersoner är inte så accepterade inom samhället. Dom utsätts ofta för fördomar socialt. När folk får veta att man är transsexuell väcks ofta obehag och rädsla från vissa människor. Förr i tiden precis som med homosexualiteten så trodde man att transexualism var en sjukdom, att det var något konstigt i skallen på dom. Det finns många människor som inte alls ser på transsexuella som något dåligt, utan ger dom sitt fulla stöd och respekterar dom som dom är och för att dom vågar visa vem dom är.

Transpersoner utsätts ofta även för ett psykologiskt underläge. Dom är inte alltid accepterade av andra och dom kan ha det svårare att få jobb. När vissa transpersoner kommer ut som transsexuella förekommer det ibland att dom måste sluta på sina jobb eller utbildningar, antingen beroende på att dom blivit trakasserade eller helt enkelt avskedade.

Intersexualism är en stor fråga inom etik. Är det rätt att låta någon annan välja ens kön vid födseln? Måste dom ens välja? Intersexualism är att när man föds kan man inte se på könet om det är en kille eller tjej eftersom att det på något sätt blivit en blandning. Vissa kan ha något som liknar en slida men har testiklar och vissa kan ha något som ser ut som en penis men har en livmoder. När barn föds på detta sätt så könskorrigerar man dom ganska tidigt efter födseln så att man tillhör ett av könen. Någon annan placerar en i ett kön. Är det rätt? Ofta blir detta också fel. Att ”pojken” som växte upp som en kille inte alls kände sig som en kille utan han kände sig som en tjej och ville ha klänningar och bära smink. Intersexualism gör att många mår dåligt eftersom att dom flesta av dom som tilldelats ”fel” kön vet inte om att dom blivit opererade och det kan göra det svårt för dom att komma på en lösning till sina problem. Många som blivit könskorrigerade vid födseln tar självmord för att dom mår så dåligt. Jag börjar tänka att kanske behöver man inte korrigera deras kön. Måste dom vara det ena eller det andra? Alternativet är att man väntar några år och låter person i fråga göra valet om vilket kön hon eller han vill tillhöra istället för att någon annan bestämmer det åt en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar