tisdag 18 mars 2014

Rengöra oxiderat silver.

Idag rengjorde vi silver. Då började vi med att vi tog en liten bunke som vi satte aluminiumfolie i och tänkte hela bunken (invärtes).  Sedan satte vi bikarbonat på aluminiumet, vi använde inga mått utan vi satte lite på måfå efter vad som verkade rimligt. Kanske blev ca 2-3 tsk. Efter det hällde vi i kokande vatten i formen och stoppade i ringen som vi tidigare fått av Maria. Vi hällde i så mycket vatten så att det täckte ringen.

Vi väntade och tittade och då såg vi hur det började komma små bubblor från ringen. Vi kunde också se hur ringen lite smått började bli ”renare” och det svarta på silvret for bort. När ringen hade varit i badet ett tag så plockade vi försiktigt upp den ur de varma vattnet och sköljde den under kallt vatten. Efter det hällde vi bara bort vattnet med bikarbonatet, gav aluminiumet till Maria, som sa att hon skulle återvinna det, och lade undan skålen. Kvar hade vi en jätte fin och ren silverring.

Det som händer när man gör detta är att aluminiumet ”tar över” silvrets oxidation. Aluminium är en mindre ädel metall än vad silver är och när man blandar varmt vatten och bakpulver så ger aluminiumet sina elektroner till silvret som i sin tur oxiderar istället för silvret. Kvar bildas då en massa joner i aluminiet, silvret reduceras och aluminiumet oxiderar. Resultatet är att silvret blir jätte blankt och fint och aluminiumet blir en aning mörkare, dock kan det vara lite svårare att se det på dennes yta.